Tuesday, 2023-02-07, 9:26 PM
Welcome Guest | RSS

Роземак


1:56 PM
Македонска народна ризница
        Нов предизвик!
Македонската народна литература е неисцрпен извор,а народниот дух  е нешто што и ние сме го наследиле од нашите прадедовци.
Испратете гатанки,поговорки,брзозборки...
                                                 
                 Поговорки
Ако е човек кус од алиштето,можеш да му придадеш;ама ако е од  умот-не можеш.

Ако е човек слаб на лице,ама нека е здрав на срце.

Ако се сториш овца ,секој ќе те стриже. 
                                                                             
Со златни букви е напишано: надевај се на најдобро,но биди спремен за најлошо. 

Не е сиромашен оној кој малку има, туку оној кој многу бара. 

Два пати помисли, еднаш кажи. 

Умот не е во џебот, туку во главата. 
                  

Ум дава, а не зборува-книга.

        Гатанки
Кога има вода пие вино,кога нема вода пие вода- (Воденичар.) 
Долг Тодор без коски-(чад). 
Коњска плоча в море не се давит (лист) 
                    
Имав една невеста в ќоше седеше, по куќи шеташе, и пак на место си идеше (метла) 
Цел ден ојт, а од место не се помрдвит (часовник) 
Бела нива црно семе, со рака го сејат со уста го берат. (книга) 
Од едно огниште цел свет се грејт. (сонце) biggrin
                      Благодариме Мелиха

           Поговорки
Птиците се познаваат по пеењето а луѓето по зборувањето..... 
Пред да употребиш сила, употреби ум. 
Чиста сметка - бел образ 
Гајлето го јаде човека ко р'ѓата железото. 
Длабоките реки тивко течат. 
Ако фрлиш зад тебе ќе најдеш пред тебе. 
Не е грев она кое влегува во устата, туку она што излегува. 
Кај и да се соберат,луѓето оценуваат друг, себе си не. 
Брат за брат, сирењето за пари 
Слепа кучка брзи кучиња раѓа! 
Ако се фатиш на оро, доиграј го, 
Брат брата не рани, тешко кој го нема. 
Пара на рака, Мара за рака. 
Кој другому гроб копа, сам во него паѓа. 
Посакала баба рогови, останала без уши... 
Село гори, баба се чешла. 
Не за кого е печено, туку за кого е речено. 
Куче што лае не каса.

           Гатанки
1.Одврзи го, стојт. Врзи го, ојт (опинок) 
2.На свадба го канат, а пак ќотек јаде гласот му се слуша, којзнае до каде (тапан) 
3.Таква мајка нигде нема - 12 деца роди за 365 дена! (година) 
4.Жив цвет сред цвеќиња лета, нема лисје, а најлично цвета. (пеперуга) 

5.Однатре сите оџаци се исти, но само тогаш кога тој ги чисти. (оџачар) 
6.Се носи во есен, зима ветар кога дува. Лице, врат и нежно грло од 
настинка чува. (шал) 
7.Како срце чука, бие. Постојано време вие. По потреба ти се нуди и наутро да те буди На ѕид ил` на маса стои и секунди везден брои (часовник) 
8.Црно живо поточе, по земјата тече, црно живо синџирче, по ѕидот се 
влече. (мравка)
                                         
                       Благодариме Евзија
               
 
                                Анегдота

        Насрадин -оџа и Итар Пејо
Насрадин-оџа одел за Прилеп,а по него дошол Итар Пејо.Во градот се нашле и разговараат.Му вика Насрадин-оџа:,,Навистина  Бурата ги искревала магарињата во Мариово?"
,,Магарињата не ги видов,рече,кога бурата ги беше кревала,само самарите го видов кога паѓаа од небото!"

                   Поговорки                                                                         
Роса- роса росица, до појас косица 
Без мака нема наука. 

             Гатанки
Сама баба куќа носит.                          
(желка )

                                                                  


З'би немат ама касат. 
(зима)
                           Поздрав за Мелиха Османоска

Уста немат, а со секого зборвит.    
(книга)

Сив коњ р`зна, се море смрзна. 
(Ветер и мраз.)
                         Благодариме Семина
  
             Поговорки
 Болна жена,болна куќа
 Не пуштај го јазикот пред умот.
 Кога двајца се караат,третиот користи. 
 Каменот што еден будала ќе го фрли во бунарот,триста умни луѓе не можат да го извадат.
        
                Гатанки
 На врв бука соленик.
                     (нос)
 Од едно огниште цел свет го грее.
                   (сонце)
  Ѕид ѕидосано,вар варосано нигде ѕирка ни проѕирка.
                   (јајце)
                              
  Заби има ,а не каса
                    (чешел)
 Лете се облекува зиме се соблекува.
                    (дрво)
                       
 Нозе има ,ама не оди.
                    (маса)

                         Благодариме Алмина Цаноска

Судбина им е на двајца браќа на иста глава да бидат,а никогаш да не се видат.
                                                            (очи)
                                      
Нозе нема,а оди.
Срце нема,а чука.
Ајде, кажи што е?
               (часовник)
Кога еднаш ќе го речеш,
може како нож да сече,
да засладува,да боли.
Но таму кај го праќаш,
тој никогаш не се враќа.
                (збор)
Пожар гасне,
’рѓа мие,
безбојна е 
и се пие.
          (вода)
                        Брзозборка
Зајко
зелка
зграби
зелката 
е здравје 
за здравите заби.
                       Благодариме Ханифа Бајрамоска
Views: 7508 | Added by: Розе | Tags: брзозоборки, гатанки, народна, поговорки | Rating: 3.9/8
Total comments: 10
10 barpintemxj  
1 Spam
I like here!Because give me more knowlegdge!TKS!

9 almina canoska  
1 Spam
eze,meze, tutun eze,kazam ne go ti go znajs(ez)

8 almina canoska  
1 Spam
pogovorka ; na lagata i se kratki nozete

7 Евзија  
1 Spam
3.Таква мајка нигде нема - 12 деца роди за 365 дена! (година) tongue

6 semina bizatoska  
1 Spam
Уста немат, а со секого зборвит.

книга

5 semina bizatoska  
1 Spam
Сив коњ р`зна, се море смрзна.
Ветер и мраз.

3 meliha.O  
1 Spam
Роса- роса росица, до појас косица
Без мака нема наука.

Сама баба куќа носит.

желка
З'би немат ама касат.

зима

4 Розе  
1 Spam

2 meliha.O  
0 Spam
:)

1 Meliha  
0 Spam

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Section categories
Најново! [10]
Погледнете ги нашите најнови активности!
Search
Log In
Calendar
«  November 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Statistics

Онлајн: 1
Гости: 1
Корисници: 0