Friday, 2024-06-21, 5:17 PM
Welcome Guest | RSS

Роземак

СЕДМО ОДДЕЛЕНИЕ

            

ЛЕКТИРИ ЗА 7(седмо) одделение
 
1.„Оливер Твист“-Чарлс Дикенс;
2.„Големи и мали“-Бошко Смаќоски;
3.„Втората смена“-Велко Неделковски;
4.„Улавите години“-Бранко Ќопиќ;
5.Песни од домашни и странски автори -избор;
6.Дело од поновата продукција по избор на наставникот и учениците.


За да не се повторуваме,овде ќе ги објавуваме содржините што ќе се работат оваа учебна година, со учениците од седмо одделение.
Содржини од претходните учебни години има на другите страници
Посетете го следниовЛИНК 
Потоа, повторно дојдете овде и разгледајте ги најновите содржини!


Погледнете ја презентацијата за едни од најубавите песни во македонската поезија со различни мотиви
 ПРЕЗЕНТАЦИЈА


Творевме лирски песни.Али Ибушоски напиша интересна еколошка песна.
 Кликнете на сликата и прочитајте ја песната! 
     
Филмот како уметност е вистинска магија.Се обидовме да ги поделиме филмовите според намената и содржината.Погледнете ја следнава презентација.   Видови филмови

 Добро е да прочитаме повеќе информации за рима.Кликнете на следниот линк    РИМА

        Тоа што ќе се учи треба и да се знае.Кликнете на линкот     Композиција на песна и видови рими 

    Домашна задача:Самостојна анализа на песна(композиција)
                   Вежби за компарација и ономатопеја

Филмот е магија  која не` заковува пред екраните.Тој е уметност на сликата во движење.На часовите обработуваме содржини за филм, а и се обидуваме практично да се приближиме кон филмската магија, да ја усвоиме и примениме.Нашите анимирани филмови може да ги погледнете   ОВДЕ

   Погледнете го и краткото видео на кое се гледа како изгледа тауматроп

   

На нашата почетна страница ќе го видите и видеото на истата тема изработено со учениците во учебната 2014/2015 година.

 ЕКО- Стрипот на Самија и Мухамиде

ПОСТЕР 1  ПОСТЕР 2   Екипа за пример(куклата Златка)

На следниот линк ќе ги видите нашите активности поврзани со текстот „Нева Невичица“ КЛИКНЕТЕ ТУКА     

          Предлог за документарен филм и работа на час. Кликнете ТУКА

 На следниот линк погледнете ја презентацијата за  ГЛАГОЛ ВО ЛИЧНА ГЛАГОЛСКА ФОРМА   

      Нашиот час за   НАРОДНА ПРОЗА- МИТ, МИТОЛОГИЈА  

 Најубавите митови-Густав Шваб 

Многу сме вредни! Погледнете ги вежбите за придавки и видови придавки. Кликнете ТУКА 

 Вежби за атрибут на следниот линк. КЛИКНЕТЕ ТУКА 

Section categories
Најново! [10]
Погледнете ги нашите најнови активности!
Log In
Search
Calendar
«  June 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Statistics

Онлајн: 1
Гости: 1
Корисници: 0